Löydä liikunnan ilo TFW Helsingiltä. Osta jäsenyys tästä!

Liiku, jotta voisit paremmin!

Nousen pois linja-autosta. Samalla pysäkillä kyydistä poistuu myös joukko sporttisesti pukeutuneita kuntoilijoita. Kiinnitän heti huomiota ryhmän vaivalloiseen bussista poistumiseen sekä kuuluvaan voivotteluun polvi, nilkka ja selkäkivuista. Ihmettelen hetken itsekseni, että mitähän ihmettä seurue on ollut tekemässä? Miten on mahdollista, että kaikilla on samanaikaisesti jos jonkin sorttista kipua ja kolotusta. Sitten minulle valkenee, he ovat todennäköisesti osallistuneen aiemmin päivällä järjestettyyn äärimmäisen suosittuun juoksutapahtumaan. En voi olla miettimättä – kuinkakohan moni muu tapahtuman useista tuhansista osallistujista kärsii juuri nyt vastaavista kivuista ja säryistä?

Tarkoitukseni ei ole mollata juoksutapahtumia vaan herättää ihmisiä ajattelemaan, miksi tehdä jotain mihin kehosi ei ole valmis ja mitä se ei yksinkertaisesti kestä. Kestävyysjuoksu on hieno laji niille, joiden fyysiset ominaisuudet ja valmiudet siihen soveltuvat. Todellisuudessa se kuitenkin on myös äärimmäisen rankka kehoa, sekä eritysesti niveliä kuluttava ja kuormittava liikuntamuoto. Jotten saisi kaikkien juoksijoiden vihoja niskaani todettakoon, ettei kestävyysjouksu ole ainoa laji, jossa esiintyy samankailtaisia ongelmia. Ongelmia on kaikkialla, lajista riippumatta. Kuntosaleilla harjoitellaan väkipakolla hampaat irvessä niin, että nivelet ja lihakset varmasti “ottavat iskua”. Ryhmäliikuntatunneilla hikoillaan sata lasissa, jonka seurauksena maataan kuolleena lattialla 5-30 minuuttia, kun ei jakseta liikkua “hyvän” treenin jälkeen. Sitten kehutaan kaverille miten rankkaa oli #beastmode-tunnilla. Myöhemmin illalla palautellaan ja hoidetaan kolotuksia tiikeribalsamilla, buranalla tai punaviinillä ja perutaan seuraavan päivän treenit.

Kyse ei ole siis niinkään siitä mitä teemme vaan siitä että, teemme yksinkertaisesti liikaa asioita, joihin kehomme ei ole valmis. Valitettavasti tämä on yksi suorimmista teistä tuleviin loukkaantumisiin ja vammoihin. Jostain syystä olemme unohtaneet ainutlaatuisen kykymme kuunnella kehomme signaaleja sekä omaa järkeämme. Onkin syytä palauttaa mieleemme perimmäinen syy, miksi ylipäätään haluamme liikkua. Mikä sai sinut hankkimaan vuoden kuntosalijäsenyyden tai ostamaan uudet lenkkarit? Haluamme parantaa hyvinvointiamme ja terveyttämme, emme heikentää sitä, eikö totta? Siksi onkin käsittämätöntä, miksi toistuvasti teemme asioita, jotka aiheuttavat kipua tai särkyä ja joista emme edes oikeasti pidä. Ymmärrän kyseisen tilanteen osittain huippu-urheilijoiden kohdalla, mutta en kuntoilijoiden ja harrastajien osalta. Heidän motiivinsa liikkua pitäisivät olla aivan erilaiset. Treenin on tarkoitus järkyttää elimistön tasapainotilaa niin, että palautuminen on mahdollista. Sen ei ole tarkoitus tuhota ja pistää sileäksi koko systeemin toimintakykyä. Ei kuntoilijan tarvitse uhrata terveyttään tai kärsiä loukkaantumisista sen vuoksi, että hän voittasi maratonin kultamitalin seuraavissa olympialaisissa.

Tottakai vahinkoja sattuu ajoittain ja on lajeja joissa riskit ovat suurempia kuin toisissa. Oli kysessä sitten breakdance tai kävely, ei systemaattisesti kipuja ja vammoja tuottavaa kuntoilua voida kutsua vahingoksi vaan tyhmyydeksi. Myönnän toki, että olen itsekkin treenannut täysin idioottimaisesti ja huomaam ajoittain syyllistyväni yhä samoihin virheisiin. Onneksi meillä kaikilla on mahdollisuus oppia kokemuksistamme, mikäli niin vain haluamme.

Miten sitten tulisi liikkua? Monipuolisesti, turvallisesti, säännöllisesti ja omaa hyvinvointia edistävästi. Lajivalinta tulisi tehdä perustuen omiin mieltymyksiin, lähtökohtiin ja tavoitteisiin peilaten. Nyrkkisääntönä voitaneen sanoa, että liikunnan ja kuntoilun tulisi ehdottomasti olla hauskaa, sekä tukea jaksamista ja terveyttä niin arjessa, töissä kuin kotonakin. Hyvä idea on herättää sisäinen lapsi ja kokeilla rohkeasti eri lajeja ja liikuntamuotoja. Kannattaa kuitenkin kuunnella kehon viestejä ja yrittää etsiä itselle parhaiten sopivia liikuntamuotoja. Se mikä soveltuu naapurille, ei välttämättä sovi sellaisenaan sinulle. Jatkuvat kivut ovat signaali siitä, että on aika muuttaa jotakin. Mikäli et tiedä mistä aloittaa, etsi käsiisi osaava liikunta-alan ammattilainen, joka auttaa sinut alkuun. Loistavia treenejä ja liikunnan iloa jatkoon!

#HALLUSSA

– Johannes ”Hatsolo” Hattunen

Varaa ilmainen kokeilutunti

TFW-tunnille voi tulla kuka vain aiemmasta kuntoilutaustasta huolimatta. Kokeilutunti on helppo ja vaivaton tapa aloittaa uusi harrastus. Eikä hätää – ammattitaitoiset TFW-valmentajamme ja huippu TFW-yhteisö jeesaa sinut alkuun!