Löydä liikunnan ilo TFW Helsingiltä. Osta jäsenyys tästä!

Jos kaikkea ei osaakaan heti – vältä nämä kolme virhettä uutta harrastusta aloittaessa

Kun aloitat uutta harrastusta

Syksyn lähestyessä monilla saleilla (TFW Helsinki mukaan lukien) alkavat uudet perus- ja alkeiskurssit. Salien listoilta löytyykin innokasta tulijaa vasta-alkajasta, kuntoilijaan ja ammattiurheilijaan asti. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä nykypäivänä valmentajien osaaminen on kohdallaan ja eri tasoisten asiakkaiden ohjaaminen samassa ryhmässä on arkipäivää. Ammattitaitoisuus asettaa kuitenkin uudenlaisia vaateita myös asiakkaalle – enää kaikilla saleilla ei tehdäkään aivan mitä huvittaa, aivan milloin huvittaa.

Uusi aikakausi on alkanut

Kaukana ovat ne ajat, kun valmentaja oli se kaveri, joka oli lippalakki päässä ja rööki tai nuuska huulessa huutelemassa epämääräisiä ohjeita kentän laidalla. Nykyajan valmentajat ovat hyväkuntoisia, äärimmäisen osaavia ammattilaisia sekä aidosti kiinnostuneita asiakkaistaan. Tämä tarkoittaa, että me ”valkut” välitämme asiakkaidemme, eli siis sinun hyvinvoinnista. Esimerkiksi TFW:llä jokaisen valmentajan ensimmäinen käsky kuuluu – Do No Harm! Varaudu siis, että tunneillamme sinut huomioidaan. Sinua ohjataan, sinua kannustetaan ja sinulle esitetään kysymyksiä. Toisin sanoen sinua valmennetaan toimimaan fiksummin oman hyvinvointisi kannalta.

Aika kultaa muistot

Uuden harrastuksen aloittaminen ja itsensä liikkeelle saaminen on kerrassaan mahtava asia. Yleensä meillä kuitenkin on tapana aloittaa treenaaminen aivan liian kovaa omaan aloitustasoomme nähden. Useimmiten syy siihen on se, että meidän on uskomattoman vaikea myöntää, ettemme olekaan enää elämämme kunnossa viilettäviä parikymppisiä nuorukaisia. Olemmekin keränneet alle kolme yleisintä ilmiötä, jotka kannattaa ottaa huomioon uutta harrastusta aloittaessa.

Älä siis turhaudu, vaikka täydellinen etunojapunnerrus tai sumomaastaveto ei sujuisikaan timanttisesti heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.

1. Kuuntele valmentajaasi

Suhtaudu uuteen treeniin avoimin mielin ja luota valmentajan, sekä salin ohjeistuksen mukaiseen viikkosuunnitelmaan. Yleinen virhe on treenata ensimmäisten viikkojen aikana niin kovaa kuin pystyy ja niin usein kuin pystyy. Pian ollaankin kauttaaltaan niin uskomattoman kipeänä, ettei liikkumisesta tule yksinkertaisesti yhtään mitään. Kuuntele valmentajaasi, anna itsellesi lupa ottaa iisimmin ja muista huolehtia lepopäivistä. Kehon on tärkeää antaa tottua uuteen treenisysteemiin ajan kanssa. Enemmän ei ole enemmän, vaan fiksusti ja paremmin on enemmän.

2. Kaikkea ei tarvitse osata heti

Battle-köydet, voimakelkat, levyntagot, agility-tikkaat, kahvakuulat ja painovoimaa uhmaavat kehonpainoliikkeet ovat toiminnallisten salien arkea, mutta monelle ne saattavat olla tuttuja ainoastaan somevaikuttajien treenivideoista. Tutustuminen uusiin välineisiin ja oikeaoppisten suoritustekniikoiden oppiminen vie aikaa. Älä siis turhaudu, vaikka täydellinen etunojapunnerrus tai sumomaastaveto ei sujuisikaan briljanttisesti heti ensimmäisellä kerralla. Tämä koskee erityisesti omasta mielestään edelleen kovassa kunnossa olevia ex-urheilijoita, jotka mielellään latovat rautalimppuja tankoon, kuin parhaimpina nuoruusvuosinaan. Tekniikka ja turvallisuus ovat treenaamisen tärkeimmät kulmakivet jokaiselle kuntoilijalle tasosta riippumatta. Jätä siis egosi ja vanhat ennätyksesi salin ulkopuolelle. Ripaus nöyryyttä, auttaa sinua pitämään selkäsi kunnossa ja kehittämään kestävää hyvinvointia.

3. Vertailu treenikavereihin

TFW Helsinki on ollut auki jo pitkään, ja joillakin asiakkaillamme onkin plakkarissa jo yli tuhat harjoituskertaa. On siis mahdollista, että rinnallasi puhisee jo varsin kokenut taistelupari.

Ota siis iisisti, keskity omaan tekemiseen ja palauta mieleesi, että kaikki ovat joskus aloittaneet alusta. Upeaa treenipitoista syksyn alkua sinulle ja tervetuloa kokeilemaan treeneihin!

Terkuin,
TFW Helsingin jengi

Lähde mukaan elokuun Warrior Start -aloituskurssille. Jo tuhannet ihan tavalliset ihmiset ovat tarttuneet haasteeseen ja löytäneet kadoksissa olleen liikunnan ilon, sekä oppineet elämäntavan, joka tukee jaksamista arjessa. Aloituskurssi alkaa 25.8.2024.

Varaa ilmainen kokeilutunti

TFW-tunnille voi tulla kuka vain aiemmasta kuntoilutaustasta huolimatta. Kokeilutunti on helppo ja vaivaton tapa aloittaa uusi harrastus. Eikä hätää – ammattitaitoiset TFW-valmentajamme ja huippu TFW-yhteisö jeesaa sinut alkuun!