Blogi

Jos kaikkea ei osaakaan heti – vältä nämä kolme virhettä uutta harrastusta aloittaessa

Jos kaikkea ei osaakaan heti – vältä nämä kolme virhettä uutta harrastusta aloittaessa

New year, New me!

On taas se aika vuodesta, kun kuntosaleilla (meidät mukaan lukien) alkavat uudet perus- ja alkeiskurssit. Salien listoilta löytyykin innokasta tulijaa vasta-alkajasta, kuntoilijaan ja ammattiurheilijaan asti. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä nykypäivänä valmentajien osaaminen on kohdallaan ja eri tasoisten asiakkaiden ohjaaminen samassa ryhmässä on arkipäivää. Ammattitaitoisuus asettaa kuitenkin uudenlaisia vaateita myös asiakkaalle – enää kaikilla saleilla ei tehdäkään aivan mitä huvittaa, aivan milloin huvittaa.

Uusi aikakausi on alkanut

Kaukana ovat ne ajat kun valmentaja oli se möhömahainen kaveri lippalakki päässä ja rööki tai nuuska huulessa huutelemassa epämääräisiä ohjeita kentän laidalla. Nykyajan valmentajat ovat hyväkuntoisia, äärimmäisen osaavia ammattilaisia sekä aidosti kiinnostuneita asiakkaistaan. Tämä tarkoittaa, että me ”valkut” välitämme asiakkaidemme, eli siis sinun hyvinvoinnista. Esimerkiksi TFW:llä jokaisen valmentajan ensimmäinen käsky kuuluu – Do No Harm! Varaudu siis, että tunneillamme sinut huomioidaan. Sinua ohjataan, sinua kannustetaan ja sinulle esitetään kysymyksiä. Toisin sanoen sinua valmennetaan toimimaan fiksummin oman hyvinvointisi kannalta.

Aika kultaa muistot

Uuden harrastuksen aloittaminen ja itsensä liikkeelle saaminen on kerrassaan mahtava asia. Yleensä kuitenkin tahdomme aloittaa treenaamisen aivan liian kovaa tasoomme nähden. Tämä pohjaa siihen, että on uskomattoman vaikea myöntää, ettemme olekaan enää elämämme kunnossa viilettäviä parikymppisiä nuorukaisia. Olenkin kerännyt alle kolme yleisintä ilmiötä, jotka kannattaa ottaa huomioon uutta harrastusta aloittaessa. Opiskele seuraavat vinkit ennen ensimmäisiä harjoituksiasi ja tee keväästäsi vahvempi kuin koskaan ennen.

1. Kuuntele valmentajaasi

Suhtaudu uuteen treeniin avoimin mielin ja luota valmentajan, sekä salin ohjeistuksen mukaiseen viikkosuunnitelmaan. Yleinen virhe on treenata ensimmäisten viikkojen aikana niin kovaa kuin pystyy ja niin usein kuin pystyy. Pian ollaankin kauttaaltaan niin uskomattoman kipeänä, ettei liikkumisesta tule yksinkertaisesti yhtään mitään. Kuuntele valmentajaasi, anna itsellesi lupa ottaa iisimmin ja muista huolehtia lepopäivistä. Kehon on tärkeää antaa tottua uuteen treenisysteemiin ajan kanssa. Enemmän ei ole enemmän, vaan fiksusti ja paremmin on enemmän.

2. Kaikkea ei tarvitse osata heti

Battle-köydet, voimakelkat, levyntagot, agility-tikkaat, kahvakuulat ja painovoimaa uhmaavat kehonpainoliikkeet ovat toiminnallisten salien arkea, mutta monelle ne saattavat olla tuttuja ainoastaan somevaikuttajien treenivideoista. Tutustuminen uusiin välineisiin ja oikeaoppisten suoritustekniikoiden oppiminen vie aikaa. Älä siis turhaudu, vaikka täydellinen etunojapunnerrus tai sumomaastaveto ei sujuisikaan briljanttisesti heti ensimmäisellä kerralla. Tämä koskee erityisesti omasta mielestään edelleen kovassa kunnossa olevia ex-urheilijoita, jotka mielellään latovat rautalimppuja tankoon, kuin parhaimpina nuoruusvuosinaan. Tekniikka ja turvallisuus ovat treenaamisen tärkeimmät kulmakivet jokaiselle kuntoilijalle tasosta riippumatta. Jätä siis egosi ja vanhat ennätyksesi salin ulkopuolelle. Ripaus nöyryyttä, auttaa sinua pitämään selkäsi kunnossa ja kehittämään kestävää hyvinvointia.

3. Vertailu treenikavereihin

Salimme on ollut auki kohta kuusi vuotta ja joillakin asiakkaillamme on plakkarissa jo lähemmäs tuhat harjoituskertaa. On siis mahdollista, että rinnallasi puhisee jo varsin kokenut taistelupari. Se, että joku on kerennyt treenaamaan enemmän viime aikoina, ei tee kenestäkään parempaa ihmistä. Kuten kahdessa edellisessäkin kohdassa, maltti on edelleen valttia. Ei ole ensimmäinen kerta, kun viidenkympin paremmalla puolella oleva treeniparisi, jeesaa oman tekemisen ohessa naapuria leuavedossa, samaan aikaan kun itse haukot happea henkihieverissä, rintaasi tunnustellen. Harjoituksissa oman tekemisen vertailu naapurin painojen, toistomäärien ja tekniikoiden suhteen on täysin turhaa.

Ota siis iisisti, keskity omaan tekemiseen ja palauta mieleesi, että kaikki ovat joskus aloittaneet alusta. Upeaa treenipitoista vuoden alkua sinulle ja tervetuloa kokeilemaan treenejä myös meille!

Terkuin Hatsolo

 

 

 

 

 

 

Lähde tammikuussa 2020 alkavaan super suosittuun kahdeksan viikon TFW Warrior Challenge -hyvinvointihaasteeseen Espoon Kilossa! Viiden vuoden aikana useat sadat ihan tavalliset ihmiset ovat tarttuneet haasteeseen ja löytäneet vuosikausia kadoksissa olleen liikunnan ilon, sekä oppineet elämäntavan, joka tukee jokapäiväistä jaksamista arjessa. Haaste alkaa 20.1.2020.

 

 

 

 

 

Leave a reply

[mc4wp_form id="306"]

Tilaamalla TFW Helsingin uutiskirjeen saat kuukausittain samassa paketissa uusimmat blogiartikkelit, vinkit hyvään oloon ja parempaan ruokavalioon, sekä tietysti ensimmäisenä tiedon TFW Helsingin uusista seteistä. #HALLUSSA!

Vellamonkatu 30 B
00550 Helsinki

Yhteystiedot
info@tfwhelsinki.com
Asiakaspalvelu arkisin:
Ma-To klo 15-19 +358 400 270 735


Vellamonkatu 30 B
00550 Helsinki

Yhteystiedot
info@tfwhelsinki.com
Asiakaspalvelu arkisin:
Ma-Pe klo 11-15 +358 400 270 735


#Hallussa


Ruoho on vihreää ja aurinko paistaa vuoden jokaisena päivänä TFW:llä

Ai mitä? Selasit kuitenkin tänne asti! Lähe ainakin testaamaan, miltä tuntuu treenata huippuporukassa hyvällä fiiliksellä! Me TFW:llä luvataan mahtavia hetkiä treenin parissa, yleisen kunnon paranemista sekä vireystilan kohoamista.

Eka treeni, paras treeni